За Земята Лого
  • Български
  • English
 
Новини
24.11.2012 / Актуално

11.11.2012-SPARE ден на енергийната ефективност в Българи

 

 

 

Денят на Енергийната ефективност за SPARE беше отбелязан с разнообразни прояви в училищата от мрежата.

 

Във връзка с Международния SPARE ден на енергийна ефективност посетихме Прогимназия „Св.Св.Кирил и Методий“-гр.Пазарджик.

Учениците от различни класове проявиха голям интерес към темата за възобновяемите енергийни източници и енергийната ефективност.

Демонстрираха наученото от учебните SPARE помагала под ръководството на г-жа Адемова.Специално внимание към срещата прояви директора на училището г-н Чавдаров, който оказва пълна подкрепа на преподавателите и учениците да работят по SPARE проекта.Г-н Чавдаров беше поканил и представители на местните медии-да отразят активността на учениците и преподавателите.

 

 


Във връзка с деня на енергийната ефективност, учениците от 1. клас на ОУ "Христо Ботев" с. Стожер проведоха мероприятие за опазване на околната среда. Чрез игри и забавления те разбраха, че богатствата на нашата природа не са безкрайни, но са ценни и трябва да полагаме грижи за тях.

Направиха опит за намаляване обема на битовите отпадъци и се упражниха да ги изхвърлят разделно.

Във връзка с това, заедно с родителите си гласуваха да бъде връчен призив на кмета за поставяне на контейнери за разделно събиране на битови отпадъци в селото.

Всички тези дейности бяха осъществени благодарение на подкрепата г-н Пламен Тодоров, директор на училището.

Вече трета година учениците от ОУ „П.Р.Славейков”, Варна под ръководството на г-жа Станимира Савова отбелязват 11 ноември – Ден за енергийна ефективност. Беше изработен кът с актуални материали и рисунки. Учениците от 7 клас изработиха компютърни презентации на тема: „Зелена енергия”, „Алтернативни начини за добив на енергия”, които представиха пред съучениците си. Интерес предизвика и презентацията „Бъдеще на енергията в България”. В часовете по физика учениците работиха с учебните тетрадки на SPARE, обсъдени бяха и мерки за пестене на енергия у дома и в училище.

 

В XII ОУ"Ел.Багряна", Сливен учениците подредиха изложба . Под ръководставото на г-жа Стоянка Стаева те вложиха много ентусиазъм и креативност при изработването  на макети по повод 11Ноември  SPARE международния ден на енергопестенето. Много от използваните материали са отпадъчни.  В някои от моделите учениците са приложили знания и умения по Физика  или по Човекът и природата и така те представиха  "работещи"   с батерии проекти.

Във връзка и с други дейности в училището изложбата беше посетена от много гости,родители,ръководители от РИО Сливен.

 

С помощта на г-жа Маргарита Маринова учениците от СОУ "Пейо Яворов", гр. Варна, отбелязаха 11 ноември -Международния ден на енергийната ефективност и се включиха в Европейската седмица за намаляване на отпадъците - ЕСНО със следните дейности:

1.Издаване, презентиране и разпространяване на кратък наръчник „Пътеводител в света на разделното събиране и рециклиране на отпадъци“

2.Училищна инициатива „ Да ги използваме пак“ – събиране на използвани пластмасови бутилки и изработка на два фотьойла и масичка от тях

 

 

 

 

С по-малко можем повече” – SPARE празник на енергийната ефективност в СОУ „Иван Вазов”, град Вършец


Заредени с новаторски идеи и творчески дух, учениците от V а клас на СОУ „Иван Вазов” представиха своите виждания за зелено бъдеще на планетата на открит урок, посветен на 11 ноември – Международен ден на енергийната ефективност. Честването на празника е вече традиция за училището, което от три години е участник в Международния образователен проект SPARE. Цялото събитие беше ръководено от г-жа Албена Цветкова, чието вдъхновение се предаде на учениците.

В диалогов спор между момичето, израсло сред природата (Цветоцаревичка – Биляна Борисова) и момчето – представител на новите технологии (Техномен – Даниел Баталски), подкрепени от своите екипи на зелените и хартиени момичета и техномомчетата, децата показаха пред публиката откривателските си виждания за простите правила на енергоспестяването, рециклирането на хартия и използването на ВЕИ. Техните идеи бяха обединени от биомиметиката (Дария Евлогиева) като ново начало за преосмисляне на мъдростта, завещана от природата, съчетана с развитието на компютърното моделиране.

Много емоции и бурни аплодисменти предизвикаха оригиналните костюми и посланията на участниците в организирания боклук фест. Наградите на отличените победители ( I-во място – Дария Евлогиева; II-ро място – Емма Мирославова; III-то място – Доброслав Иванов), бяха връчени от специалния гост на събитието – г-н Тодор Тодоров, национален координатор на SPARE към екологично сдружение „За Земята”. Неговият екип запозна присъстващите с концепциите за хранителна независимост и нулеви отпадъци като ефективни пътища за постигане на енергиен баланс на планетата. Учениците получиха много подаръци – учебни пособия, помагала, конструктори, игри.

С по-малко ще постигнем повече” – обещаха малките природолюбители, които вече са одобрени за участие в следващата екологична инициатива – четвъртото издание на Европейската седмица за намаляване на отпадъците.

Ученици от СОУ „Саво Савов”-гр.Пирдоп работят върху реален проблем за бизнеса,възложен им от медодобивния завод „Аурубис България АД гр. Пирдоп.

След среща с представители на завода им беше поставена задача, целяща намаляване на енергията използвана за денонощно осветление на офиса на обогатителна фабрика и парково пространство пред административна сграда.

Основен съветник в това практическо занимание им е г-жа Антоанета Димитрова, преподавател по физика.

Тази задача е част от работата им по проект „Училища за интелигентно използване на енергията”


Norway GrantsInnovation NorwayС финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България
© 2024 sparebulgaria.com